vrijdag 30 januari 2015

Warmtepomp

Vandaag is een vertegenwoordiger van Koelplan hier geweest om te praten over een warmtepomp. ik zit hier al langer over te denken. Lees maar diverse oudere posts op mijn blog. Via enkele andere blogs en een Twitter-post van @gerardwkz kwam mij de Daikin Ururu Sahara in beeld. Een warmtepomp die ook frisse ventilatielucht van buiten haalt, die opwarmt en naar binnen brengt. dat zou mijn 'probleem' van de ventilatiegaten ook oplossen.
Een heel gesprek gehad en diverse voors en tegens besproken. Ook een lucht-water warmtepomp, dus een hybride systeem dat gekoppeld aan de cv. Of de Daikin het gaat worden, weet ik nog niet. Het schijnt dat de ventilatie maar minimaal is. Dus als het dan gaat om alleen verwarmen van de woonkamer, dan zijn er ook warmtepompen met een hogere opbrengst.
Ik krijg een offerte voor een van de besproken warmtepompen en we hebben gekeken hoe en waar deze eventueel geplaatst kan worden.

Wanneer/als we dit gaat doen, moeten we natuurlijk nog een paar dingen doen: een paar zonnepanelen erbij voor de stroomverzorging; een extra stroomgroep voor de warmtepomp en eigenlijk ook voor de zonnepanelen en voor op de badkamer een ir-paneel.

Het hangt allemaal matuurlijk van de kosten vs opbrengsten af of we dit gaan doen... het systeem zal waarschijnlijk - ge├»nstalleert en wel - rond de € 3.000,- kosten.
Wanneer we een setje panelen van ca 1.000 Wp nemen, kost dat ook nog eens ca € 1.500,-.
Totaal dus € 4.500,-. Wanneer we 400 m3 gas besparen per jaar, lever dat € 240,- per jaar op.  Een terugverdientijd voor de warmtepomp van 13 jaar en totaal 18 jaar...

Geeft te denken. Zou een warmtepomp het 13 jaar uithouden en wat zijn de onderhoudskosten aan zo'n ding?

2 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Negeso (CMS systeem; laat me niet lachen), je reactie is natuurlijk overal verwijderd.

   Waarvoor wil je eigenlijk reclame maken voor het cms of voor warmtepompen...

   Als er nu nog zinvol commentaar, tips of advies werd gegeven had ik met alle plezier de link laten staan (geen 4x, maar eentje), maar zo natuurlijk niet.

   Verwijderen