zondag 5 november 2017

IR paneel badkamer

Sinds september hebben we nu een klein IR-paneel op onze badkamer aan het plafond hangen. Dit Infrarood paneel zorgt voor stralingswarmte op het moment dat we dat nodig hebben, zonder dat daar de hele dag onnodig de verwarming aan staat.
De knop van de verwarming is dichtgedraaid en gaat deze winter in principe niet meer open. Wanneer we in bad/douche willen gaan, zetten we even van te voren - gewoon vanuit de woonkamer - met de afstandsbediening het IR-paneel aan. Als je dan na ongeveer een half uurtje op de badkamer komt, voel je de warmte van het paneel. Nu is het op dit moment nog niet echt koud geweest. Zelfs nog vele dagen dat het uitzonderlijk warm was, maar toch zijn de eerste ervaringen met het IR-paneel positief.

Wanneer je de ruimte binnenkomt voel je wel dat het er frisser is; zeker omdat de verwarming er helemaal uit staat. Je voelt echter wel de stralingswarmte van het paneel afkomen en het is er dus beslist niet koud.

Echte ervaringen krijgen we vanaf deze week denk ik, wanneer de temperaturen toch eindelijk flink gaan dalen en 's nachts dicht naar de 0-graden gaan.
Foto's etc. volgen nog wel een keer.

2 opmerkingen:

 1. Beste Paul,

  Hartelijk dank voor de interessante posts op dit blog. Ik heb ze met plezier gelezen. Ik overweeg nu ook IR panelen op de badkamer en ben benieuwd naar je ervaringen tot nu toe. Hoeveel verbruik? Wat voor een type stralingsoppervlak (glas/metaal)? Voldoende vermogen om de badkamer (snel) op te warmen?

  Hopelijk kun je hier een nieuwe post over schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Resultaten (oftwel minder gasverbruik) zijn ontzetten moeilijk te meten.
  Ik heb een metalen paneel van 50x50. Je hebt ongeveer een half uurtje nodig om de ruimte te verwarmen. Of het nu in energie iets uitmaakt kan ik niet zeggen. Een feit is, dat als het buiten koude is, maar de verwarming net niet loopt, de badkamer normaal dus redelijk fris zou zijn. Nu hoeft de thermostaat in de woonkamer niet aan gezet te worden als je in bad wilt, maar alleen het IR paneel. Ik ga er van uit dat dit voordeliger is.

  BeantwoordenVerwijderen